Het lichtschip “De terschellingerbank” nummer 9

Een stukje geschiedenis

De jachthaven is in het bezit van een prachtig stukje geschiedenis, namelijk het baken van het lichtschip “De terschellingerbank” nummer 9, In 1933 is het gebouwd op de rijkswerf “Willemsoord” te Den Helder. Het was het eerste lichtschip waarbij het lichtopstand op het schip werd geplaatst middels een constructie van vier poten die rustten op de zijkanten van het schip. De voorgaande lichtschepen kenden een soort “lantaarn- constructie”. Het lichthuis stond op een hoogte van 20 meter. Tijdens de tweede wereldoorlog deed het schip dienst als luchtafweerplatform door de Duitsers en werd door de Engelsen neergehaald. Na de oorlog werd het lichtschip weer hersteld op de werf en in 1948 weer in dienst gesteld.

 


Technische gegevens

Lengte: 42.60 meter
Breedte: 7.67 meter
Diepgang: 2.82 meter
Holte: 4.50 meter
Waterverplaatsing: 424 ton
Bemanning: 14 man
Verlichting: gloeilamp van 4000 Watt

 


Bejaarde toren

In 1979 ging het licht uit; het schip werd versleept naar Walsoorden en werd een drijvende winkel. Het lichtopstand werd in 1984 opgekocht door deze haven, waar het dienst deed als havenlicht van Hemmeland en de toenmalige jachthaven Van Goor. Door uitbreiding van beide havens is het licht uitgegaan. Het baken kwam ernstig in verval totdat er besloten werd het torentje in 2001 in ere te herstellen en te verplaatsen. Nu is de inmiddels bejaarde toren een prominent beeld geworden op de haven. Tevens is de toren terug te vinden in het logo.


Natuurlijke uitstraling

Hemmeland is afkomstig van het woord “Hemland”, hetgeen buitendijks aan het water gelegen land betekent. Aangenomen wordt dat reeds voor 1288 hemlanden gelegen waren ter hoogte van het huidige Hemmeland. In 1358 wordt toestemming verleend om Hemmeland te bedijken. Op Hemmeland zijn resten gevonden die duiden op middeleeuwse bewoning. In 1965 ontstonden er plannen om in Monnickendam een recreatieve inrichting te bouwen. In 1975 werd begonnen met de aanleg van de haven in opdracht van de gemeente Monnickendam. In 1976 werd de eerste paal de grond ingeslagen en op 11 juni 1977 werd de haven officieel geopend. De laatste fase van het recreatiegebied werd afgerond in 1981.